Etmaal Technici
0546 - 853 133verbinden met Mijn Etmaal

5 Tips voor positiviteit tijdens je banenjacht

  5 Tips voor positiviteit tijdens je banenjacht

  Een banenjacht kan behoorlijk slopend zijn. Misschien dat je al heel lang aan het zoeken bent naar een nieuwe baan of dat je nog maar net actief bent op de arbeidsmarkt. De zoektocht naar jouw droombaan kan onbewust je stemming veranderen. Door de sleur waar je in belandt ga je je misschien focussen op negativiteit en plots is alles negatief. Je denkt dat er geen enkele baan voor je is en vindt er daarom ook geen. Het is belangrijk dat je de focus niet op de vervelende hobbels legt die je tegenkomt, maar op de positieve zaken. We hebben een aantal tips hoe je dit kan doen.

  1 Houd contact met anderen

  Als je je baan verliest, verlies je indirect ook een stuk van jouw sociale leven. Zorg ervoor dat je contact houdt met de mensen om je heen en kies er dan niet voor om contact te houden met de mensen die allemaal ‘goedbedoeld’ advies hebben. Deze mensen zijn geen experts, waardoor hun advies niet altijd effectief is. Omring jezelf met mensen die positieve energie bij je naar boven brengen, je motiveren en ondersteunen. En blijf je communicatieve vaardigheden trainen, want deze communicatieve vaardigheden hebben invloed op je motivatiebrief en sollicitatiegesprekken.

  2 Handel snel

  Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt. Er zijn bijvoorbeeld ook veel mensen die vanuit een fulltimebaan solliciteren. Geef de concurrentie geen voorsprong. Denk je dat je een functie hebt gevonden die bij je past? Solliciteer dan direct.

  Tevens is het zo dat hoe langer je wacht, hoe meer twijfels er komen. Negatieve gedachten over of je wel goed genoeg bent voor de functie of dat de baan wel echt bij je past? Laat het bedrijf over de eerste kwestie oordelen. Over de tweede kan je misschien beter oordelen als je een zo compleet mogelijk beeld hebt van de functie. Bijvoorbeeld door middel van een sollicitatiegesprek.

  3 Laat je niet leiden door frustratie

  Zoeken naar een nieuwe baan kan erg frustrerend zijn, maar laat je hier niet door ontmoedigen. Analyseer waar je kan verbeteren. Misschien moet je CV aangepast worden of zoek je op de verkeerde platformen naar een baan. Wees tegelijkertijd ook niet te streng voor jezelf. Het is menselijk dat je jezelf kwalijk neemt dat dingen niet gaan zoals gepland, maar de zoektocht naar een nieuwe baan is al lastig genoeg. Omdat iemand anders jouw kwaliteiten nog niet inziet, betekent dat niet dat jij geen kwaliteiten hebt, onthoud dat.

  4 Stel een doel

  Visualiseer waar jij jezelf wel ziet werken. Misschien heb je bedrijven waar je voor wilt werken en waar juist niet voor. Maak een top vijf, verdiep je in deze bedrijven en ga strepen. Kijk naast de bedrijfsculturen en vacatures ook naar bijvoorbeeld concurrenten en interne doorgroeimogelijkheden (als dit voor jou van belang is). Maak vanuit daar een plan hoe je het gaat aanpakken om deze droomfunctie binnen te slepen. Is dit haalbaar? Zorg dan dat je naar dit doel kan toe werken.

  Tip: kijk ook naar kleine effectieve handelingen, zoals het bijwerken van je LinkedInprofiel.

  5 Omarm feedback en vier successen

  Heb je een goed gevoel over een sollicitatiegesprek, maar word je uiteindelijk toch afgewezen? Vraag aan het bedrijf zo concreet mogelijk waarom jij het niet bent geworden. Niet altijd zal je een antwoord krijgen waar je wat mee kan, maar in sommige gevallen wel. Vervolgens kan je de afwijzing beter naast je neerleggen en werken aan de verbeterpunten voor je volgende sollicitatiegesprek.

  Tot slot: Vier je kleine en grote successen. Ieder nieuwe contactpersoon die je verder kan helpen bij je banenjacht. Elke uitnodiging voor een sollicitatiegesprek heb je aan jezelf te danken. Wees daar trots op.

  Detachering via Etmaal Technici

  Samen op zoek naar jouw droombaan? Neem eens contact op met een van onze accountmanagers voor een vrijblijvend gesprek over onze mogelijkheden!

  Contact opnemen

  Wil jij ook werken bij één van deze werkgevers?

  Ondergrondse infratechniek Energietechniek Installatietechniek
  Copyright 2024 Etmaal Almelo