Etmaal Technici
0546 - 853 133verbinden met Mijn Etmaal

Hoe maak ik een goed CV? En hoe houd ik hem up-to-date?

    Als je wilt gaan solliciteren op een nieuwe functie, wordt er (bijna) altijd gevraagd naar jouw CV. Maar hoe pak je dit aan, als je geen CV hebt? Wij geven je tips.

    Het CV, of wel Curriculum Vitae, omschrijft jou als persoon; het is de eerste indruk die jij maakt binnen een bedrijf. Het CV is dan ook enorm belangrijk als jij ergens aan de slag wilt; het maakt of breekt het eerste contact met jouw potentiële nieuwe werkgever.

    Structuur

    Als eerste is de structuur van belang als je wilt dat het CV gelezen wordt. Het CV moet uitnodigend zijn om te lezen, je moet jezelf verkopen! Een werkgever besteedt vaak maar enkele seconden de tijd om je CV te bekijken, daarom moeten de belangrijkste zaken meteen in het oog springen.

    De volgende hoofdstukken zijn gebruikelijk in een CV:

    1. Persoonlijke gegevens
    2. Opleiding
    3. Werkervaring
    4. Vaardigheden en kwaliteiten

    Persoonlijke gegevens

    Vermeld in dit stuk puntsgewijs je basisgegevens zoals je naam, telefoonnummer, e-mailadres, woonplaats, burgerlijke staat, etc.

    Wat je eventueel zou kunnen toevoegen is een klein persoonlijk profiel. Dat wil zeggen dat je een korte samenvatting maakt over wie je bent, wat je competenties zijn en wat jou als persoon definieert. Laat weten wat jij te bieden hebt en hoe je karakter is. Zorg dat het een persoonlijk verhaal is, maar hou het kort.

    Opleiding

    Som al jouw gevolgde opleidingen op. Geef aan gedurende welke periode je de opleiding hebt gevolgd en of je het diploma behaald hebt. Zet de meest actuele opleiding bovenaan, zodat het bedrijf gemakkelijk kan zien welke opleiding het meest recent is.

    Werkervaring

    Noteer alle banen die je hebt gehad en zet ook hier de meest recente baan bovenaan. Vermeld ook vrijwilligerswerk, deeltijdbanen en stages. Zet erbij welke functie je had en welke periode je hier werkzaam was. Wanneer het een toevoeging geeft, kun je ook een opsomming van je taken erbij vermelden, maar doe dit alleen als de functienaam zelf de taken niet beschrijft.

    Vaardigheden en kwaliteiten

    In principe is dit stuk optioneel, maar het is een perfecte kans om bepaalde zaken beter uit te lichten. Denk aan het benoemen van een vereniging of stichting waarbij jij een bepaalde rol hebt vervuld, certificaten die je hebt behaald of softwarepakketten en talen die jij beheerst. Je kan het ook nog dieper uitlichten door middel van een ranking: matig, redelijk, goed.

    Andere elementen:

    • Referenties: Referenties zijn belangrijk. Door referenties toe te voegen wordt je CV extra geloofwaardig gevonden. Zet de referenties niet in het CV, maar houdt het apart of geef aan dat op verzoek referenties beschikbaar zijn. De referenten moeten zelf ook weten dat ze als referent op je CV vermeld staan.
    • Foto: Een foto geeft een direct beeld bij een persoon. Dit kan een toevoeging zijn voor het CV wanneer er een geschikte foto wordt gebruikt. Wanneer je geen professionele foto hebt, kies er dan voor om geen foto te gebruiken.
    • Lengte: Houd het CV zo kort mogelijk. Het hoeft niet persé op één A4’tje te passen. Vermijd lange zinnen of omschrijvingen, wees to-the-point en kort je CV niet in door belangrijke competenties weg te laten.
    • Taal: Het CV moet hoe dan ook taalkundig foutloos zijn. Twijfel je over de spelling van een woord dan kun je dit altijd googelen of navragen aan iemand die taalkundig goed onderlegd is.
    • Lay-out: Zoals bovenaan deze blog beschreven is het belangrijk, dat een CV gestructureerd is. Een CV moet opvallend en uitnodigend zijn om te lezen. Daarom zou je ook een kleine opmaak kunnen toevoegen wanneer dit passend is bij de functie waarvoor je wilt solliciteren. Voeg bijvoorbeeld een kleurtje toe of gebruik twee verschillende lettertypes, dit is al eenvoudig te doen in Word.

    Door een bepaalde structuur aan te houden is het CV gemakkelijk bij te werken. Sla je CV ergens op je computer op, waar je hem eenvoudig weer kunt vinden. Behaal je een nieuw certificaat, diploma of ben je begonnen met een nieuwe baan? Pas dit gelijk in je CV aan, zodat deze up-to-date blijft.

    Detachering via Etmaal Technici

    Wij bij Etmaal Technici detacheren onze collega’s bij verschillende opdrachtgevers binnen verschillende branches, maar wat is detachering eigenlijk? En welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? Wij leggen het je graag uit!

    Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij, ook wel de opdrachtgever genoemd. Als medewerker kom je in dienst bij het detacheringsbureau. Onze opdrachtgevers maken om verschillende redenen gebruik van gedetacheerde medewerkers zoals: vervanging vanwege ziekte, het uitvoeren van projectmatige werkzaamheden of vanwege krapte op de arbeidsmarkt.

    Detachering via Etmaal Technici houdt in dat jouw kennis en ervaring centraal staat. Samen met een ervaren consultant onderzoeken we waar jouw ambitie ligt en hoe wij die gezamenlijk kunnen realiseren. Wij bij Etmaal Technici gaan voor de perfecte match, je wordt immers onze collega!

    Wil jij ook werken bij één van deze werkgevers?

    Ondergrondse infratechniek Energietechniek Installatietechniek
    Copyright 2024 Etmaal Almelo