Etmaal Technici
0546 - 853 133verbinden met Mijn Etmaal

Eerlijkheid tijdens een sollicitatiegesprek

  Eerlijkheid is belangrijk; in je privéleven, maar ook zakelijk.

  Heb je een sollicitatiegesprek en heeft jouw cv gaten? Verklaar dit dat niet met een leugentje om bestwil, want vroeg of laat komt de waarheid boven water. Onnodig jezelf naar beneden halen hoeft daarentegen natuurlijk ook niet, maar wees open, eerlijk en transparant.

  Ombuigen

  Heb je een gat in je cv doordat je iets heftigs hebt meegemaakt, zoals bijvoorbeeld een burn-out? Veel mensen weten niet of ze dit wel moeten vertellen, maar het ligt eraan hoe je het vertelt. Als je zegt dat je een burn-out hebt gehad zonder verdere toelichting zal dit een werkgever afschrikken. Maar wat nou als je zegt: “Ik heb een burn-out gehad en daardoor heb ik een aantal maanden in huis gezeten wat het gat in mijn cv verklaart. In deze maanden heb ik veel hulp gezocht en ben ik veel over mezelf te weten gekomen. Ik ben een stuk bewuster van mijn valkuilen doordat ik X en X aan de situatie heb gedaan. Hierdoor kan ik in de toekomst een burn-out voorkomen”. Op die manier ziet een werkgever jouw zelfsturend vermogen, je zelfredzaamheid en dat je regie pakt om problemen op te lossen.

  Ook krijg je soms de vraag wat je negatieve eigenschappen zijn. Geef hier dan ook een positieve draai aan. Bijvoorbeeld: “Een slechte eigenschap van mij is dat ik mijn concentratie snel kwijt ben, maar ik ben mij hiervan bewust en daarom ben ik hier ook mee aan het werk gegaan. Ik merk dat ik mezelf er al veel eerder en vaker op betrap en hierdoor sneller mezelf weer bij de les heb”. Het is hierin belangrijk dat jij op een objectieve manier naar jezelf kan kijken en openstaat voor feedback & groei.

  Not done

  Ga niet overdrijven over je kennis, kunnen, vorige salaris, etc. Ga ook niet iets verzinnen door bijvoorbeeld te zeggen dat je een diploma hebt, terwijl je hem niet hebt. Een werkgever kan vragen naar een kopie ervan en dan sta je met lege handen.

  Staat er in jouw vacature dat je ervaring moet hebben met softwareprogramma X, maar heb jij geen of nauwelijks ervaring hiermee? Wees hier dan eerlijk over, vertel wat je (nog) niet kan en leg de focus op wat je wel kan. Als je bluft kan het zijn dat je bij de vervolgvraag al meteen door de mand valt. Toon dus vooral aan welke kennis en ervaring je wel meebrengt, dan vergroot jij de kans dat je er ‘nog lang en gelukkig’ werkt.

  Grens

  Je hoeft natuurlijk ook geen open boek te zijn en alles te vertellen. Ben je bijvoorbeeld thuis een sloddervos of sleep je jezelf af en toe met grote moeite naar de sportschool, omdat je eigenlijk helemaal geen sporter bent? Dan hoef je dat echt niet te delen met je werkgever.

  Een sollicitatiegesprek is feitelijk een salespitch waarin je jezelf zo goed mogelijk moet zien te verkopen. Een beetje bluf mag dus best, als je er maar voor zorgt dat bluffen niet omslaat in overdrijven. Houd het relevant en breng je verhaal met passie en enthousiasme, dan heb je het bluffen niet eens meer nodig.

  Wil jij ook werken bij één van deze werkgevers?

  Ondergrondse infratechniek Energietechniek Installatietechniek
  Copyright 2024 Etmaal Almelo