Wat is installatietechniek? En wat doet een monteur binnen de installatietechniek?
Installatietechniek is een erg breed vakgebied dat vele mogelijkheden biedt. Maar wat is nu precies installatietechniek? Dit is moeilijk in 1 zin te vatten, maar om het gemakkelijk te omschrijven: binnen de installatietechniek draait het niet alleen om het ontwerpen en realiseren van installaties maar ook om de aanleg, de bouw van een installatie en het vervolgens onderhouden van een installatie. De installatietechniek is veelal verbonden aan de bouw en industriële sectoren.
Wanneer iemand werkt in de installatietechniek, dan kan hij werken met elektrotechnische installaties of met werktuigbouwkundige installaties. Dit zijn de meest voorkomende installaties, maar daarnaast wordt er ook gesproken over transportinstallaties en koel(technische)installaties. Elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties worden vaak genoemd als E en W-installatie.
Installatiemonteur
Wanneer er gesproken wordt over een installatiemonteur dan kan dit ook verwarrend zijn. De gemiddelde Nederlander denkt bij het installatiemonteur al gauw aan het repareren van centrale verwarming, cv-ketels, gas- en waterleidingen en sanitair. De werkzaamheden die een loodgieter bijvoorbeeld ook doet. Maar de taken van een installatiemonteur zijn heel divers.
Een installatiemonteur kan met alle bovenstaande taken bezig zijn of zich specialiseren in bijvoorbeeld alleen sanitair of verwarming. Als een installatiemonteur één of meerdere installaties aan gaat leggen heeft de monteur veel kennis nodig van meerdere (technische) systemen, en veiligheidsrisico’s. Hij of zij moet ook technische tekeningen kunnen lezen en overleg kunnen plegen met onderaannemers en leveranciers. Naast deze vaardigheden heb je als installatiemonteur ook een gedegen opleiding nodig. Dit begint vanaf mbo-niveau 2 tot niveau 4. Hierin kan een installatiemonteur de keuze maken op elektrotechnische of werktuigbouwkundige installatie. Naast een mbo-opleiding kun je in een specialisatie ook nog diverse certificaten behalen. Bijvoorbeeld wanneer je als installatiemonteur in een ziekenhuis gaat werken.
Werken als installatiemonteur
In de meeste gevallen werk je als installatiemonteur bij een installateur. Maar je kan ook in dienst komen bij een bedrijf dat sanitaire voorziening plaatst zoals keukens en badkamers. Projecten waar installatiemonteurs aan werken zijn voornamelijk; utiliteiten, industrie en woningbouw. In deze drie sectoren wordt onderscheid gemaakt in nieuwbouw, renovatie, service en onderhoud.
Wanneer jij aan de slag wilt binnen de installatietechniek als installatiemonteur is het goed om hier eerst over na te denken of eens een dag deel mee te lopen met een installatiemonteur. Misschien ken je wel iemand uit je familie of vriendenkring die installatiemonteur is. Vraag aan diverse installatiemonteurs wat ze ervan vinden. Daarnaast kun je altijd met een ROC in gesprek gaan om te kijken of de installatietechniek bij je past. Je moet er rekening mee houden dat het werk als installatiemonteur lichamelijk zwaar is. Als je wilt doorgroeien moet je jezelf specialiseren binnen een tak binnen de installatietechniek, zoals eerder omschreven. Het vak is anderzijds ook erg aantrekkelijk; je hebt continue afwisselend werk, je werkt aan verschillende projecten en opdrachten, je komt op diverse locaties en hebt daarbij veel vrijheden.
In de huidige arbeidsmarkt is er meer dan genoeg werk voor installatiemonteurs! Of je nu wel of niet gespecialiseerd bent. Ben je na deze informatie nog meer geïnteresseerd in een baan als installatiemonteur? Neem dan contact met ons op, bel of mail ons en wij vertellen je hier graag meer over! Nog niet uitgelezen? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures binnen de installatietechniek onderstaand.
Installatiemonteur bij Etmaal?
Heb je een vraag over een vacature of wil je aanvullende informatie?
Neem dan contact op met Joost Consultant
Email Joost 0546 - 853 133
Etmaal verbindt technici binnen de energie- en installatietechniek.