Etmaal Technici
0546 - 853 133verbinden met Mijn Etmaal

Zo vermijd je ongemakkelijke momenten tijdens een sollicitatiegesprek

  Hoe vaak je het ook hebt gedaan; sollicitatiegesprekken zijn en blijven altijd spannend. Je wil je graag van de beste kant laten zien, maar daardoor ga je misschien forceren en maak je net die ene blunder waardoor je wel door de grond kan zakken. Dit zorgt ervoor dat de spannende en ongemakkelijke situatie nog een stukje ongemakkelijker wordt. Herkenbaar? Voor ons in ieder geval wel. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om deze ongemakkelijke momenten te vermijden.

  Jezelf op je gemak voelen

  Ten eerste is het belangrijk om jezelf op je gemak te voelen. Trek kleren aan die representatief zijn, maar waar je je ook comfortabel in voelt. Als je gespannen bent laat je hele lichaam een verkrampte houding zien, hierdoor wordt natuurlijk de ongemakkelijke situatie niet beter. Door je comfortabel te kleden en een ontspannen houding aan te nemen zorg je ervoor dat je al een beetje spanning kwijtraakt. Je kan ook altijd voor het gesprek aangeven dat je zenuwachtig of gespannen bent, dit geeft voor veel mensen ook een stukje rust.

  Balans

  Niet alleen jezelf op je gemak voelen is belangrijk. Ook je gedrag en de balans daarin is van belang. Zorg ervoor dat je een goede balans hebt tussen praten en luisteren. Het is fijn als je een dosis enthousiasme meeneemt naar het gesprek, maar ga niet aan één stuk door ratelen. Ben je bang dat er stiltes vallen? Voer dan een smalltalk. Smalltalk is een kort gesprekje over algemene onderwerpen waar iedereen wel wat over kan vertellen. Als je dit lastig vindt kun je dit ook oefenen om het wat natuurlijker te maken. Valt er een stilte omdat je het antwoord op een vraag niet weet, dan kun je het beste gewoon eerlijk toegeven dat je het niet weet maar dat je open staat om nieuwe dingen te leren.

  Gedraag je professioneel

  Het klinkt heel logisch, maar soms is het goed om even een reminder te krijgen. Het begint gelijk bij binnenkomst; moet je bijvoorbeeld even wachten voordat je gesprek begint? Ga dan niet luid een telefoongesprek voeren, maar blijf rustig en geduldig in de ruimte wachten. Ook is het goed om tijdens het gesprek professionele antwoorden te geven. Ga dus niet bij de veelgestelde vraag “Kun je iets over jezelf vertellen?” beginnen met je levensverhaal. Houd het relevant. Ook dingen als vloeken, geen belangstelling in het bedrijf tonen, de naam van je gesprekspartner vergeten of bij de vraag wat je zwakke kanten zijn vertellen dat je geen enkele zwakte hebt, zijn not done.

  Kortom: Wees jezelf, maar blijf professioneel. Oefen desnoods een aantal keren een sollicitatiegesprek, zodat het beter verloopt. Toon belangstelling en wees sociaal, maar sla er niet in door. Maak je nou toch een blunder? Soms is iets niet te voorkomen, maar onthoud dat je gesprekpartner(s) ook maar mensen zijn en hier echt wel begrip voor hebben. Succes!

  Detachering via Etmaal Technici

  Wij bij Etmaal Technici detacheren onze collega’s bij verschillende opdrachtgevers binnen verschillende branches, maar wat is detachering eigenlijk? En welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? Wij leggen het je graag uit!

  Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij, ook wel de opdrachtgever genoemd. Als medewerker kom je in dienst bij het detacheringsbureau. Onze opdrachtgevers maken om verschillende redenen gebruik van gedetacheerde medewerkers zoals: vervanging vanwege ziekte, het uitvoeren van projectmatige werkzaamheden of vanwege krapte op de arbeidsmarkt.

  Detachering via Etmaal Technici houdt in dat jouw kennis en ervaring centraal staat. Samen met een ervaren consultant onderzoeken we waar jouw ambitie ligt en hoe wij die gezamenlijk kunnen realiseren. Wij bij Etmaal Technici gaan voor de perfecte match, je wordt immers onze collega!

  Wil jij ook werken bij één van deze werkgevers?

  Ondergrondse infratechniek Energietechniek Installatietechniek
  Copyright 2024 Etmaal Almelo