Etmaal Technici
0546 - 853 133verbinden met Mijn Etmaal

Hoe hou je het vakantiegevoel nog een tijdje vast en zorg je voor een gezonde werk- privébalans?

  Het lijkt altijd net alsof de uren, dagen, weken sneller voorbijgaan in de vakantie dan in het reguliere werkleven. Voor je het weet ben je weer terug op de werkvloer en weer volop aan het werk. Binnen no-time zit je op het stressniveau waar je voor de vakantie ook zat. Zonde, want vakantie doet een mens juist zo goed.

  Ook tijdens corona werd het steeds duidelijker hoe belangrijk de werk-privébalans is. Alle dagen leken op elkaar, vrijetijd werd werktijd en privé-omgeving werd tevens werkomgeving. Hoe houd je de balans goed en houd je zo lang mogelijk je vakantiegevoel vast? Wij hebben een paar tips.

  1. Zoek je eigen manier hoe je het beste met de werkdruk om kan gaan

  Allereerst is het belangrijk om te weten dat je het vakantiegevoel niet oneindig lang kan vasthouden. Volgens onderzoek lukt het een maandje als je geluk hebt. De Amerikaanse ondernemer Brad Feld heeft zijn eigen manier om met zijn werkdruk om te gaan en zijn vakantiegevoel vast te houden. Hij gaat namelijk elk kwartaal een week op vakantie. Het is logisch dat dit niet voor iedereen mogelijk is, maar het redde Brads leven. In zijn vakanties is hij niet te bereiken voor zakelijke kwesties en doet hij alles waar hij maar zin in heeft, zodat hij na de vakantie er weer volop tegenaan kan. Naast deze vakanties doet hij ook vaak offlineweekends. Een maandelijks diner met zijn vrouw en een tien daagse ‘opsluiting’ in huis waarbij hij minder goed bereikbaar is. Hij nodigt veel vrienden uit en maakt plezier. Dit alles zorgde (en zorgt nog steeds elke dag) ervoor dat hij zijn werk- en privéleven (en huwelijk) gezond houdt. Laat Brad je inspireren om je eigen balans in het leven te verbeteren.

  2. Pak de ruimte die je nodig hebt

  Net terug van vakantie en direct de bergen werk doorspitten is killing voor jouw vakantiegevoel. Plan daarom op het werk een dag langer vakantie in. Zorg deze laatste dag ervoor dat je je rustig kan voorbereiden op de werkweek die komen gaat, omdat je op het werk nog als ‘op vakantie’ staat weergegeven word je niet gestoord door telefoontjes of iets dergelijks. Zo zorg je ervoor dat je geen vakantie-inhaalwerk hebt als je na de vakantie weer begint. Dit foefje kun je natuurlijk andersom ook toepassen. Zorg dat je jezelf één dag eerder op vakantie zet dan dat je daadwerkelijk op vakantie gaat, zo kun je eventueel nog werk afmaken en het voorkomt vakantiestress.

  3. Stress is de factor die het vakantiegevoel verpest

  Op het werk mag je naar vakantie toe leven, maar op vakantie mag je niet aan werk denken. Een ongeschreven regel die heel belangrijk is, want stress is de factor die het vakantiegevoel verpest. Piekeren over wat geweest is of piekeren over wat nog komen gaat zorgt ervoor dat je niet in je vakantiegevoel komt (of je eruit haalt), je niet tot rust komt en niet optimaal geniet. Ook verpest het je after-vakantiegevoel. Praat dus op vakantie niet in negatieve zin over werk. Positief mag wel, aangezien dat niet je humeur verpest of stress oproept.

  4. Doe het de eerste week rustig aan

  Je kan de week na de vakantie gebruiken als een soort opstartweek. Zorg dat je rustig aan doet in de avonden en niet direct alles volplant. Dit voorkomt dat je meteen de relax-reserves die je in de vakantie hebt opgebouwd weer kwijt bent. Een soort van verlenging van je vakantie dus maar dan alleen in de avond. Weet je niet waarmee je dan je avonden moet vullen? Nodig wat vrienden uit, ga sporten of maak een vakantieboek met alle leuke foto’s die je hebt gemaakt.

  Werk-privébalans

  De bovenstaande tips gelden natuurlijk ook om je werk-privébalans te verbeteren. Mensen worden thuis eerder verleid om over te werken, maar doe dit niet. Meer werken betekent niet dat je ook productiever bent. Voel je je gestrest? Doe een weekje rustig aan. Zeg vaker ‘nee’ en pak je ruimte waar je het nodig hebt. Zoek een eigen manier om zo goed mogelijk met je werkdruk om te gaan.

  Succes!

  Detachering via Etmaal Technici

  Wij bij Etmaal Technici detacheren onze collega’s bij verschillende opdrachtgevers binnen verschillende branches, maar wat is detachering eigenlijk? En welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? Wij leggen het je graag uit!

  Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij, ook wel de opdrachtgever genoemd. Als medewerker kom je in dienst bij het detacheringsbureau. Onze opdrachtgevers maken om verschillende redenen gebruik van gedetacheerde medewerkers zoals: vervanging vanwege ziekte, het uitvoeren van projectmatige werkzaamheden of vanwege krapte op de arbeidsmarkt.

  Detachering via Etmaal Technici houdt in dat jouw kennis en ervaring centraal staat. Samen met een ervaren consultant onderzoeken we waar jouw ambitie ligt en hoe wij die gezamenlijk kunnen realiseren. Wij bij Etmaal Technici gaan voor de perfecte match, je wordt immers onze collega!

  Wil jij ook werken bij één van deze werkgevers?

  Ondergrondse infratechniek Energietechniek Installatietechniek
  Copyright 2024 Etmaal Almelo