Etmaal Technici
0546 - 853 133verbinden met Mijn Etmaal

5 tips om je werkgeluk te verhogen

  Werkgeluk is een term waar sommigen de kriebels van krijgen. Ze beschouwen het als een modewoord, maar niets is minder waar. Werkgeluk is namelijk een cruciaal element dat van invloed is op onze prestaties, relaties op de werkplek en zelfs op de koers van organisaties.

  Iets meer dan 2 op de 10 medewerkers is (in 2022) niet tevreden met zijn of haar baan. Ondanks dat de werkdruk iets daalde, heeft psychische vermoeidheid door werk het hoogste niveau bereikt sinds 2014. Dit kan zich uiten in het gevoel van leegte aan het einde van de werkdag, vermoeidheid in de ochtend bij de confrontatie met werk of enkele keren per maand uitputtingsgevoelens te ervaren.

  Mensen die het niet naar hun zin hebben op het werk, voelen zich niet betrokken bij het bedrijf en dat valt terug te zien in de productiviteit, flexibiliteit en creativiteit. Ook zal het voor meer verzuim (5,6% in 2022), mindere kwaliteit van de dienstverlening en meer stress zorgen*. Daarom is het juist belangrijk dat je goed op je plek zit. Maar wat kan je nou doen om je werkgeluk te verhogen? Wij geven je vijf tips.

  1. Uitdaging

  Heb je een baan waarbij je onder je eigen kunnen presteert? Of misschien heb je wel een baan waarbij je juist boven je kunnen presteert. In die gevallen is de mate van uitdaging niet goed. Je doet dus of alles met gemak en dat biedt natuurlijk niet genoeg uitdaging. Of je kan het niet of nauwelijks aan en dat zorgt voor werkdruk. Voor het beste werkgeluk moet je werkzaamheden uitvoeren die je als gemiddeld lastig ervaart.

  2. Afwisseling en sterke kanten

  Als je de hele dag dezelfde werkzaamheden uitvoert kan dit al snel geen uitdaging meer bieden. Je gaat je vervelen en je kan niet wachten tot het weer tijd is om naar huis te gaan. Afwisseling in (moeilijke en makkelijke) werkzaamheden houd je scherp. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw sterke kanten gebruikt in je functie. Je kwaliteiten laten zien aan anderen verhoogt je productiviteit en maakt je gelukkig.

  3. Communicatie en waardering

  Communicatie is key. Het is belangrijk dat werkgever en werknemer de verwachtingen over elkaar uitspreken. Door onduidelijkheden creëer je onzekerheid en worden er eerder fouten gemaakt. Ook is het belangrijk dat waardering wordt uitgesproken en dat je zelf tevreden bent over jouw werk.

  4. Collega's en omgeving

  Mensen voelen zich het meeste op hun gemak als ze in een ‘groep’ zitten waar ze bij passen. Een goede sfeer tussen collega’s zorgt ervoor dat de werkdruk daalt. Ook als je in teamverband werkzaamheden moet uitvoeren zorgt dit voor een positievere werksfeer. Maar denk ook aan borrels en uitjes buiten werktijd om.

  Naast de sfeer is het ook belangrijk dat je je veilig en op je gemak voelt in je werkomgeving. Is alles wat je nodig hebt binnen handbereik en kun je open en eerlijk met elkaar praten?

  5. Salaris en doorgroeimogelijkheden

  Hoe leuk een baan ook is, de hoeveelheid van je salaris moet ook kloppen. Een te laag salaris zorgt voor ontevredenheid, terwijl een te hoog salaris de gezonde doorstroming in het bedrijf in de weg staan. Het salaris moet dus passend zijn, het moet zorgen voor tevredenheid en ruimte om door te groeien. Daarnaast zijn doorgroeimogelijkheden van belang. Cursussen, trainingen en opleidingen zorgen voor uitdaging en kansen om binnen een bedrijf te groeien. Dit zorgt weer voor werkgeluk.

  Deze vijf punten moeten zorgen voor werkgeluk. Ontbreken er een paar? Praat eens met je leidinggevende, werkcoach of baas over wat er volgens jou zou moeten veranderen. Je situatie zal heel anders zijn als je voldoening uit je werk haalt, het is namelijk ook een manier om persoonlijk te groeien.

  * Statistieken van CBS: De arbeidsmarkt in cijfers 2022

  Detachering via Etmaal Technici

  Wij bij Etmaal Technici detacheren onze collega’s bij verschillende opdrachtgevers binnen verschillende branches, maar wat is detachering eigenlijk? En welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? Wij leggen het je graag uit!

  Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij, ook wel de opdrachtgever genoemd. Als medewerker kom je in dienst bij het detacheringsbureau. Onze opdrachtgevers maken om verschillende redenen gebruik van gedetacheerde medewerkers zoals: vervanging vanwege ziekte, het uitvoeren van projectmatige werkzaamheden of vanwege krapte op de arbeidsmarkt.

  Detachering via Etmaal Technici houdt in dat jouw kennis en ervaring centraal staat. Samen met een ervaren consultant onderzoeken we waar jouw ambitie ligt en hoe wij die gezamenlijk kunnen realiseren. Wij bij Etmaal Technici gaan voor de perfecte match, je wordt immers onze collega!

  Wil jij ook werken bij één van deze werkgevers?

  Ondergrondse infratechniek Energietechniek Installatietechniek
  Copyright 2024 Etmaal Almelo