Etmaal Technici
0546 - 853 133verbinden met Mijn Etmaal

Vakantiegeld; hoeveel krijg ik op mijn rekening gestort?

  Het einde van de maand mei en juni betekent voor ons allen niet alleen lekker weer of een fijne vakantie, maar ook dat we ons vakantiegeld weer ontvangen. Maar hoeveel belasting betaal ik hier over? En hoeveel vakantiegeld houd ik onderaan de streep over?

   

  Iedereen in Nederland noemt het vakantiegeld maar officieel gezien ontvangen we een vakantiebijslag. Vanaf 1968 is vastgesteld dat de vakantiebijslag minimaal 8 procent van het brutoloon moet zijn. In Nederland krijgt iedereen met een arbeidsovereenkomst, uitzendcontract of uitkering vakantiegeld. Vaak zien we dat uitzendkrachten het vakantiegeld maandelijks of per 4 weken uitbetaald krijgen. Werkgevers zijn niet verplicht om het vakantiegeld één keer per jaar uit te keren. Wel hebben zij de verplichting dat het vakantiegeld uiterlijk in juni uitbetaald moet worden.

  Het kan zijn dat wanneer je geswitched bent van werkgever de opbouw van jouw vakantiegeld ook veranderd. Dit hangt af van je arbeidsvoorwaarden en hoe deze samengesteld zijn. Kijk altijd even in je contract: hier staat vaak duidelijk een percentage, maand van uitkering of een totaal bedrag per maand/4 weken/jaar benoemd.

  De ene werkgever rekent namelijk van 1 juni tot 1 juni 8 procent van je bruto maandloon en de andere werkgever rekent met de maand mei en keert 8 procent van het bruto (kalender)jaarloon uit. Wanneer je recht hebt op loonsverhoging dan kan je iets meer moeten rekenen, dit heeft ook invloed op de hoogte van je vakantiegeld.

  Belasting betalen over vakantiegeld

  Als je hebt uitgerekend wat je bruto vakantiegeld is kan je ook gemakkelijk nagaan wat er daadwerkelijk in mei of juni op je rekening wordt gestort. Dit is altijd even schrikken, er wordt namelijk bijzonder tarief ingehouden over het vakantiegeld.

  Wanneer je kijkt naar jouw salarisstrook zie je dat er een hoger percentage staat dan het hoogste reguliere tarief van 49,5%. Dit komt door de correctie op de heffingskortingen. Deze zijn per individu verschillend doordat het inkomensafhankelijk is. Hoe meer je verdient, hoe minder heffingskorting je krijgt. Met het vakantiegeld stijgt je jaarlijkse inkomen en hierdoor daalt ook de heffingskorting.

  Uit- en indiensttreding

  Wanneer je uit dienst gaat wordt je vakantiegeld en overige reserveringen zoals vakantie- en ATV dagen uitbetaald. Vanaf het moment dat je in dienst bent ga je weer vakantiegeld opbouwen bij je nieuwe werkgever.

  Vakantiegeld wordt in Nederland steeds minder populair door de opkomst van keuzebudgetten. Hierbij kan je kiezen voor een studie of een fiets om naar het werk te komen. Werknemers kiezen hier vaak voor om het vakantiegeld in een keuzebudget potje te stoppen om zo meer te besteden te hebben voor hun persoonlijke ontwikkeling.

  Detachering via Etmaal Technici

  Wij bij Etmaal Technici detacheren onze collega’s bij verschillende opdrachtgevers binnen verschillende branches, maar wat is detachering eigenlijk? En welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? Wij leggen het je graag uit!

  Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij, ook wel de opdrachtgever genoemd. Als medewerker kom je in dienst bij het detacheringsbureau. Onze opdrachtgevers maken om verschillende redenen gebruik van gedetacheerde medewerkers zoals: vervanging vanwege ziekte, het uitvoeren van projectmatige werkzaamheden of vanwege krapte op de arbeidsmarkt.

  Detachering via Etmaal Technici houdt in dat jouw kennis en ervaring centraal staat. Samen met een ervaren consultant onderzoeken we waar jouw ambitie ligt en hoe wij die gezamenlijk kunnen realiseren. Wij bij Etmaal Technici gaan voor de perfecte match, je wordt immers onze collega!

  Wil jij ook werken bij één van deze werkgevers?

  Infratechniek Energietechniek Installatietechniek
  Copyright 2024 Etmaal Almelo