Elk jaar in oktober gaat de wintertijd weer in. De klok wordt om drie uur ’s nachts een uur teruggezet, waarna hij in het voorjaar weer een uur vooruit wordt gezet. Wat doet dit verzetten van de klok met jou en je lichaam? Wij zochten het voor je uit.
De wintertijd is eigenlijk de ‘standaardtijd’ voor ons. Dat is het ritme waarin ons lichaam en lichaamsprocessen functioneren. Sommige mensen zeggen in de wintertijd last te hebben van een winterdip of zelfs winterdepressie. Hoe je daarmee om kan gaan hebben we in een eerder blog verteld. Lees dat blog via deze link.
Licht
De dagen in de winter zijn korter, maar doordat in de winter de tijd achterruit wordt gezet, wordt het een uurtje eerder licht en kan dat juist helpen tegen sombere gevoelens. Licht is hoe dan ook een belangrijke schakel in de winter. Licht bij het wakker worden zorgt voor een natuurlijke wekking. Overdag zoveel mogelijk daglicht krijgen zorgt ervoor dat je mentaal positief ingesteld bent en blijft. Ook zorgt het ervoor dat je makkelijker je eetgewoontes kan aanhouden (een afname van licht zorgt ervoor dat de behoefte aan snacken toeneemt). ’s Avonds moet je het licht juist dimmen en je activiteiten verminderen, zodat je lichaam slaperig wordt en je een goede nachtrust tegemoet gaat.
Tip; Kun je ‘s ochtends moeilijk uit je bed komen? Als je ’s ochtends meteen een wandeling maakt zorgt dat ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt en je je energieker voelt.
Regelmaat
Regelmaat is belangrijk voor de mens. Tijdens de wintertijd loopt de tijd en je biologische klok gelijk met elkaar en dat kan een positief effect hebben op stress en nachtrust. Wat je bijvoorbeeld kan doen om de regelmaat te houden is de avond als de klok wordt verzet, zelf een uurtje later naar bed gaan. Mensen zijn juist geneigd dezelfde tijden aan te houden, maar door een uurtje later naar bed te gaan blijf je in je ritme.
Tip; kom je moeilijk in slaap? Creëer een bepaald ritme voor jezelf waardoor je lichaam weet dat je langzaam richting bed gaat.
Samenvattend
Tips om aan de wintertijd te wennen:
- Zorg als je ’s ochtends wakker wordt gelijk voor veel licht.
- Probeer ook overdag genoeg daglicht te krijgen.
- Luister naar je lichaam; ben je moe? Ga een uurtje eerder naar bed.
- Regelmaat is erg belangrijk. Probeer dus je dagelijkse ritme vast te houden.
Detachering via Etmaal Technici
Wij bij Etmaal Technici detacheren onze collega’s bij verschillende opdrachtgevers binnen verschillende branches, maar wat is detachering eigenlijk? En welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? Wij leggen het je graag uit!
Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij, ook wel de opdrachtgever genoemd. Als medewerker kom je in dienst bij het detacheringsbureau. Onze opdrachtgevers maken om verschillende redenen gebruik van gedetacheerde medewerkers zoals: vervanging vanwege ziekte, het uitvoeren van projectmatige werkzaamheden of vanwege krapte op de arbeidsmarkt.
Detachering via Etmaal Technici houdt in dat jouw kennis en ervaring centraal staat. Samen met een ervaren consultant onderzoeken we waar jouw ambitie ligt en hoe wij die gezamenlijk kunnen realiseren. Wij bij Etmaal Technici gaan voor de perfecte match, je wordt immers onze collega!