Etmaal verbindt technici binnen de energie- en installatietechniek.
Heb je vragen?
Heb je een vraag over een vacature of wil je aanvullende informatie?
Neem dan contact op met
Voel jij je in de lente en zomer energiek en opgewekt, terwijl jij je in de herfst en winter het liefst onder een deken zou willen kruipen? Dit noemen we ook wel een winterdip. Met jou heeft zo’n 29% van de (gezonde) Nederlanders in deze periode last van een somber en lusteloos gevoel. De oorzaak ervan is doorgaans dat de dagen in de winter korter zijn en de lichtsterkte van de zon veel minder is dan in de zomer. Ook wel gebrek aan daglicht dus.
Een aantal symptomen van een winterdip zijn het hebben van een grote behoefte aan slaap. Maar hoeveel je ook slaapt; je krijgt geen uitgerust gevoel, bent prikkelbaar en hebt minder behoefte aan sociale contacten. Voor de meesten is deze dip tijdelijk. Helaas zijn er ook mensen die last hebben van een winterdepressie. Een winterdepressie wordt het als je hevige klachten hebt, die een langere periode aanhouden en ook jaarlijks terugkomen.
1. Het is goed om veel naar buiten te gaan en actief te blijven. Ga bijvoorbeeld wandelen/sporten of kies ervoor om meerdere keren per dag een paar minuutjes de buitenlucht in te gaan. Misschien kun je in plaats van de auto wat vaker de fiets pakken. Ook in de ochtend meteen blootgesteld worden aan licht werkt motiverend voor lichaam en geest. In huis kun je hier ook wat aan doen, laat zoveel mogelijk daglicht naar binnen door de gordijnen open te doen en lichten aan te zetten.
2. Het is al vaker bewezen dat eten veel invloed heeft op je gesteldheid. Zorg dus voor gezond eten en weinig suiker. Je hebt in de winter vaker de neiging om chips of chocolade te pakken. Daar voel je je op dat moment goed bij, maar dit is vaak van korte duur. Probeer suikerdippen te voorkomen en eet juist wat meer groente en fruit, want daar zitten vitamines in, waar je echt energie van krijgt. Als toevoeging zou je dagelijks een paar walnoten kunnen eten en plantaardige omega 3 of vitamine D kunnen slikken.
3. Kijk waar je behoefte aan hebt en zorg voor een goede nachtrust. Voel je je moe en heb je geen zin om ergens op visite te gaan? Blijf dan thuis. Let wel op dat je niet op alles nee zegt, dit zal namelijk je winterdip verergeren. Push jezelf dus een klein beetje om toch nog wat sociale contacten te onderhouden. Maak bijvoorbeeld een afspraak met jezelf dat, je op twee van de vijf uitnodigingen nee mag zeggen. Herinner jezelf eraan dat een gezellig gesprek je vaak vrolijker maakt. Vermijd in de avond koffie, alcohol en schermlicht voor een goede nachtrust. Hou je vast aan je slaapritme, dit is belangrijk om je goed te voelen.
4. Blijf positief en ga niet bij de pakken neerzitten. Zet je negatieve gedachten om in positieve gedachten. Is het buiten koud, regenachtig en grijs? Bedenk dan dat het nog veel erger kan of check even het weerbericht van de dag er na, misschien dat het er dan alweer een stuk beter kan uitzien. Kijk waar je iets positiefs vandaan kan halen. Je kan bijvoorbeeld ook iets leuks plannen, zodat je ergens naar uit kan kijken. Op die manier heb je een mooie stimuleringstrigger. Je hebt meer invloed op je mentale gesteldheid dan je denkt!
Het klinkt makkelijk om het aan te pakken, maar dat is het lang niet altijd. Erken dat je er last van hebt en probeer met deze tips je winterdip te verminderen. Lukt het niet? Schakel dan professionele hulp in.
Windmolen 18
7609 NN Almelo