Etmaal Technici
0546 - 853 133verbinden met Mijn Etmaal

Projectmanager, projectleider of projectcoördinator?

    Projectcoördinator, projectleider of projectmanager. Al deze termen zijn soms best verwarrend. Vooral als je op zoek bent naar een nieuwe baan of juist net begint met werken. Elk bedrijf noemt zijn of haar functies anders, maar er kan ook duidelijk verschil in taken zijn. Vaak wordt er gekeken naar de grootte van één of meerdere projecten. Hierbij wordt een projectmanager aan de grotere projecten gekoppeld en een projectleider aan de kleinere projecten. Bij meerjaren projecten kan het ook voorkomen dat een projectmanager wordt ondersteund door één of meerdere projectleiders.

    Een rol als projectcoördinator is overigens zeer vergelijkbaar met die van een projectleider. Een projectcoördinator kan ook nog een projectleider in opleiding zijn.

    Taken

    Als projectleider ben je al vroeg in het proces van één of meerdere projecten betrokken. Jij bent binnen het proces verantwoordelijk voor de planning, het organiseren van het juiste personeel en de aansturing om zo het project succesvol te laten verlopen en uiteindelijk af te ronden. Wanneer jij werkt als projectleider is geen dag hetzelfde:

    1. Als eerste leg jij een doelstelling voor het project vast. Hierin komen ook alle randvoorwaarden (budget, planning en personeel) naar boven. Het is belangrijk om vooraf alles helder te hebben voor diverse partijen om misverstanden te voorkomen.
    2. Hierna stel je een projectteam samen en begeleid je hun in het gehele proces. Daarnaast zie jij toe op de naleving van de randvoorwaarden, regels en voorschriften. Ook schakel je wanneer er problemen dreigen te ontstaan en bewaak je de voortgang en het budget van het project.
    3. Je levert het project op en zorgt voor de financiële afrekening. Hier ben jij de eindverantwoordelijke voor. Als het project (en de laatste details) zijn afgewerkt, alle rekeningen zijn betaald en de opdrachtgever tevreden is. Zit jouw werk erop!

    Hoe word je een projectleider?

    Het begint bij jouw achtergrond. Een opleiding afronden op mbo- of hbo-niveau richting energietechniek, werktuigbouwkunde, elektrotechniek of technische bedrijfskunde is een hele grote pré. Daarnaast is het goed om ervaring op te doen in de branche waar jij jezelf in ziet werken. Dit hoeft niet meteen als projectleider maar bijvoorbeeld stage lopen als monteur, grondwerker of technisch administratief medewerker helpt jou al om de branche beter te begrijpen. Een logisch stap zal zijn om vanuit een ondersteunde rol door te groeien naar een functie van projectleider.

    Naast ervaring worden er ook een aantal belangrijke competenties van jou gevraagd:

    • Je bent analytisch sterk en weet het overzicht en de doelstelling van de projecten voor ogen te houden. Het einddoel kan tijdens het project nog wel eens vergeten worden. Voor jou als projectleider is het een belangrijke taak om dit niet uit het oog te verliezen.
    • Je hebt sterke sociale vaardigheden. Je moet samenwerken met allerlei mensen, wie ook allemaal diverse taken uitvoeren. Hierbij wordt ook vereist dat je op verschillende manieren kan communiceren.
    • Je bent stressbestendig. Als aanspreekpunt voor de klant, onderaannemers en medewerker is het belangrijk om te allen tijde het hoofd koel te houden wanneer problemen zich voordoen.
    • Je bent een people manager zijn. De mensen die je aanstuurt moet je kunnen motiveren om goed hun best te doen. Je moet ervoor zorgen dat iedereen ook onderling goed met elkaar samenwerkt. Het creëren van een sterk teamgevoel is daarbij erg belangrijk.

    Samenwerken

    Als projectleider werk je met veel met mensen samen, zowel intern als extern. Je werkt voornamelijk samen met het projectteam waar je veel contact hebt met de werkvoorbereider(s). Daarnaast zal je deelnemen aan vergaderingen met de opdrachtgever, onderaannemers, toolboxen met monteurs en werkoverleg met het projectteam.

    Detachering via Etmaal Technici

    Wij bij Etmaal Technici detacheren onze collega’s bij verschillende opdrachtgevers binnen verschillende branches, maar wat is detachering eigenlijk? En welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? Wij leggen het je graag uit!

    Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij, ook wel de opdrachtgever genoemd. Als medewerker kom je in dienst bij het detacheringsbureau. Onze opdrachtgevers maken om verschillende redenen gebruik van gedetacheerde medewerkers zoals: vervanging vanwege ziekte, het uitvoeren van projectmatige werkzaamheden of vanwege krapte op de arbeidsmarkt.

    Detachering via Etmaal Technici houdt in dat jouw kennis en ervaring centraal staat. Samen met een ervaren consultant onderzoeken we waar jouw ambitie ligt en hoe wij die gezamenlijk kunnen realiseren. Wij bij Etmaal Technici gaan voor de perfecte match, je wordt immers onze collega!

    Wil jij ook werken bij één van deze werkgevers?

    Ondergrondse infratechniek Energietechniek Installatietechniek
    Copyright 2024 Etmaal Almelo