Etmaal verbindt technici binnen de energie- en installatietechniek.
Heb je vragen?
Heb je een vraag over een vacature of wil je aanvullende informatie?
Neem dan contact op met
Michel Jansen heeft de stap genomen. Hij is 33 jaar oud en werkzaam als laagspanningsmonteur bij Baas. Hij is bij Etmaal terecht gekomen via collega’s die hij al kende en nu bij hem in de ploeg werken. Michel heeft als vooropleiding 1ste monteur sterkstroominstallaties. Daarna is hij werkzaam geweest in de installatiebranche en heeft hij werkervaring opgedaan in de elektrische installaties in de woningbouw. Maar Michel wil graag meer.
Michel is in september begonnen met de 2 jaar durende opleiding 1ste monteur middenspanningsdistributie. De reden dat hij de opleiding is gaan doen, is om nu gelijk interessanter werk te kunnen doen, maar ook met het oog op de toekomst, zodat hij bijvoorbeeld kan doorgroeien naar de functie van uitvoerder. Vanaf zijn 40ste wil hij in ieder geval uit het veld, zodat hij tot zijn 70ste kan doorwerken straks. Deze opleiding is dan een goede basis en aanvulling om straks collega’s te kunnen begeleiden. Door zijn verleden als elektricien heeft hij een voordeel, want hij beheerst al een groot gedeelte van de theorie. Daarom mag hij deze nu overslaan en krijgt hij nu alleen de theorie van middenspanning.
Wij zijn even bij hem langs gegaan op zijn opleidingsdag en hebben hem gevraagd wat hij precies doet en of het hem bevalt. Wat houdt de opleiding nu precies in en hoeveel van je tijd kost het? “De opleiding is 1 dag in de week en het is een combinatie van theorie en praktijk. Soms moet ik nog wat thuis doen voor Nederlands en Maatschappijleer. Bij het opleidingscentrum hebben ze een theorie- en praktijklokaal, waar ik alles kan leren. Ondanks de vrijstelling vind ik het theoretische gedeelte toch best lastig. Ik heb het zo geleerd en dan weet je niet altijd meer de reden waarom je het op die manier moet doen. Tijdens de theorie-uren wordt dan ook veel aandacht besteed aan: Waarom doe je het zo? En waarom moet het zo? Je leert waarom bepaalde veiligheidsregels worden toegepast en wat de achtergrond hiervan is. Aan het eind van de opleiding moet ik praktijkexamen doen: alles wat tijdens de opleiding besproken is, moet ik foutloos kunnen. Denk aan verschillende soorten eindafsluitingen, alles wat er is moet je een keer kunnen maken. Je hebt verschillende soorten trafo’s, schakelkasten en kabels. Jij moet weten wanneer je wat gebruikt, zodat ze kunnen zien dat je kennis hebt en dit in de praktijk goed kunt toepassen. En je moet examen doen in ‘het maken van een mof’. Ik mag mezelf na het behalen van het diploma middenspanningsmonteur noemen. “
Hij vindt de branche gewoon leuk, het in elkaar zetten van iets waar iedereen profijt van heeft en het met de handen werken. Die facetten van het vak maakt het leuk voor Michel. Het loon is ook goed en dat is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Michel geeft aan dat er steeds meer werk in de middenspanning komt, maar het werk ook steeds complexer wordt. ‘Dit komt omdat we in Nederland steeds minder gas gaan gebruiken; er moet meer stroom verbruikt worden en dat betekent een hoge capaciteit van de kabels.’
Ook vroegen we Michel wat zijn persoonlijke motivatie is geweest om te starten met werkend leren. ‘Bij mijn vorige werkgever heb ik eens 10 weken meegelopen met een ervaren monteur, daar heb ik het werk van laagspanning en middenspanning gezien en dat vond ik mooi! Vanaf dat moment heb ik altijd gezegd dat ik de infratechniek in wilde. Bij Etmaal heb ik aangegeven middenspanningsmonteur te willen worden en Etmaal heeft alles geregeld.’ Als voordelen van werkend leren geeft Michel aan dat hij niet hele dagen naar school hoeft. Wat je tijdens de opleidingsdag hoort kun je in de praktijk leren. Het leren in de boeken ligt Michel niet zo, daarom vindt hij dit een ideale combi.
Wij bij Etmaal Technici detacheren onze collega’s bij verschillende opdrachtgevers binnen verschillende branches, maar wat is detachering eigenlijk? En welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? Wij leggen het je graag uit!
Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij, ook wel de opdrachtgever genoemd. Als medewerker kom je in dienst bij het detacheringsbureau. Onze opdrachtgevers maken om verschillende redenen gebruik van gedetacheerde medewerkers zoals: vervanging vanwege ziekte, het uitvoeren van projectmatige werkzaamheden of vanwege krapte op de arbeidsmarkt.
Detachering via Etmaal Technici houdt in dat jouw kennis en ervaring centraal staat. Samen met een ervaren consultant onderzoeken we waar jouw ambitie ligt en hoe wij die gezamenlijk kunnen realiseren. Wij bij Etmaal Technici gaan voor de perfecte match, je wordt immers onze collega!
Windmolen 18
7609 NN Almelo