Home • Hoe herken je financiële stress en wat kun je eraan doen?
Hoe herken je financiële stress en wat kun je eraan doen?
Steeds meer huishoudens merken de hoge inflatie; de duurdere boodschappen en de hoge energieprijzen. Het wordt steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen en hierdoor ondervinden ook steeds meer mensen financiële stress. Hoe herken je financiële stress en wat kun je eraan doen? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Hoe merk je dat je financiële stress hebt?
Financiële stress ontstaat doordat je het gevoel hebt dat je de maand niet rond kan komen, deze situatie uitzichtloos is en blijft, en dat je er geen controle over hebt. Hierdoor kan er nervositeit en depressie ontstaan. Je kan je eenzaam voelen, sneller afgeleid zijn en/of een korter lontje hebben. Vaak heb je ook moeite om in actie te komen en vooruit te kijken. Hierdoor steken mensen vaak de kop in het zand en openen ze bijvoorbeeld de post helemaal niet meer, maar hierdoor worden de financiële problemen alleen maar groter en kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Mensen met al heel lang een laag inkomen weten vaak al creatief met hun geld om te gaan, zodat ze de maand weer doorkomen. Maar door de enorm hoge kosten vandaag de dag krijgt een hele nieuwe groep last van geldproblemen. Zij hebben vaak wel een buffer aan spaargeld, maar als de situatie langer duurt zal ook die verdwijnen. Daarnaast raken – door de hoge kosten op dit moment – de opties voor het creatief besparen van geld ook op. En doordat ‘de nieuwe groep’ onbekend is met geldproblemen kan dat voor een stormloop aan psychische problemen gaan zorgen.
Hoe kan ik geldzorgen verhelpen of zelfs voorkomen?
Het is misschien het laatste wat je wilt, omdat je je schaamt of omdat je denkt dat het overbodig is en je er zelf wel uit komt, maar: zoek hulp. Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen of praat met iemand uit je omgeving die je vertrouwt. Hoe moeilijk dit ook lijkt, je bent niet alleen in de strijd (volgens onderzoek blijkt dat momenteel één op de drie huishoudens moeite heeft met het betalen van hun maandelijkse lasten) dus trek op tijd aan de bel. Een buitenstaander en/of specialist heeft vaak andere ideeën om een probleem op te lossen dan jijzelf. Samen brengen jullie de inkomsten en uitgaven in kaart en kijk je welke ruimte je nog hebt. Het belangrijkste is dat je er op tijd bij bent, zodat je problemen nog niet boven het hoofd zijn gegroeid. Daarnaast is het belangrijk dat je een financiële buffer probeert op te bouwen. Dit hoeft geen kapitaal te zijn, maar begin eens met 5 of 10 euro in de week.
Let op: wij geven enkel wat tips. Heb je echt serieuze financiële problemen? Ga dan altijd naar een expert en vraag daar om hulp.
Detachering via Etmaal Technici
Wij bij Etmaal Technici detacheren onze collega’s bij verschillende opdrachtgevers binnen verschillende branches, maar wat is detachering eigenlijk? En welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? Wij leggen het je graag uit!
Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij, ook wel de opdrachtgever genoemd. Als medewerker kom je in dienst bij het detacheringsbureau. Onze opdrachtgevers maken om verschillende redenen gebruik van gedetacheerde medewerkers zoals: vervanging vanwege ziekte, het uitvoeren van projectmatige werkzaamheden of vanwege krapte op de arbeidsmarkt.
Detachering via Etmaal Technici houdt in dat jouw kennis en ervaring centraal staat. Samen met een ervaren consultant onderzoeken we waar jouw ambitie ligt en hoe wij die gezamenlijk kunnen realiseren. Wij bij Etmaal Technici gaan voor de perfecte match, je wordt immers onze collega!