Etmaal Technici
0546 - 853 133verbinden met Mijn Etmaal

Een werkdag in het leven van… Karin, Servicemonteur cv-installaties (in opleiding)

  Karin is 36 jaar, woont in Veendam en is 17 januari jl. begonnen via Etmaal bij de Energiewacht (locatie Nieuw-Buinen) als service- & onderhoudsmonteur cv-ketels. Ze vertelt over haar opleiding, werk, collega’s en haar toekomst.

  Hoe het begon...

  De afgelopen 11 jaar heb ik bij NEG gewerkt, dat is een glasvezelfabriek. Daar ben ik begonnen als operator, later als storingsmonteur en daarna ben ik heel kort nog teamleider geweest. Na de reorganisatie heb ik mijn vaste baan opgezegd en heb ik voor een half jaar in de hoofdspanningsmasten gezeten. Ik was de eerste vrouw in Nederland die dit werk uitvoerde. Ik vond het ook enorm leuk om te doen maar kwam lengte en kracht te kort.

  Opleiding

  Ik doe op dit moment de basisopleiding installatietechniek. Dit is een mbo-niveau 3 opleiding die 2 jaar duurt. Hierna ga ik nog 1 jaar de service-opleiding doen.  

  De combinatie werken en leren is echt prima te doen. Mijn klasgenoten zijn september vorig jaar begonnen en ik ben in februari ingestroomd. Binnen een paar maanden was ik bij. Elke dinsdag ga ik naar het werk vanaf 8:00 uur tot een uur of 13:00 uur. Dan ga ik pauze houden en daarna begint de les om 14:30 uur tot een uur of 19:00 uur ’s avonds. Als ik vervolgens 2 of 3 keer per week even een uurtje bij mijn huiswerk ga zitten dan is het zo klaar. Ik moet daar wel bij zeggen dat je het wel moet bijhouden en dat ik zelf erg gedreven ben. Ik wil graag mooie cijfers behalen, weten waar ik mee bezig ben en waarom het op een bepaalde manier werkt. Dat vind ik leuk.

  Ik zou het anderen absoluut aanraden om werken en leren te combineren. Vooral in dit vakgebied. Er verandert zoveel op het moment. De cv-ketels zullen wat minder worden, maar er komen warmtepompen en elektrische boilers. In dit vakgebied zit echt toekomst. Ik heb zelfs al wat mensen in mijn omgeving aangeraden om de stap te maken, maar het is voor iedereen lastig om de beslissing te nemen: stop ik bij mijn huidige werkgever dan ben ik mijn vaste contract kwijt en moet ik opnieuw beginnen met een jaarcontract. Dat houdt mensen tegen. Ik heb zelf ook een vast contract op gezegd, maar ik ben heel blij dat ik de stap heb gemaakt.

  De gemiddelde werkdag

  Ik sta ’s ochtends om 06:30 uur op, omdat ik om 8:00 uur bij de eerste klant moet zijn. Sinds 3 of 4 weken werk ik zelfstandig. Hiervoor werkt ik samen met een collega. Wij krijgen altijd de dag ervoor rond 16:00 uur de planning van de dag er na. De planner deelt mij een stuk of 5 opdrachten per dag in. Naast de diversiteit in locaties is er ook veel diversiteit in werkzaamheden. Er zijn zoveel verschillende soorten ketels en je komt ook zoveel verschillende situaties tegen.

  Straks als ik ook storingsdiensten ga draaien kan ik zelf opdrachten oppakken in het systeem. Storingsdiensten zijn natuurlijk niet in te plannen, daarom moet je kijken of je in de buurt bent op dat moment en of je die storing dan kan doen. Als ik de bon claim verdwijnt hij uit het systeem waardoor andere collega’s hem niet meer zien staan. Dit voorkomt miscommunicaties. Door de storingsdiensten wordt de afwisseling in mijn werk nog vele malen groter, daarom wil ik dat ook zo graag doen.

  Ik ben door mijn werk veel onderweg, maar eigenlijk vind ik dat wel lekker. Met het warme weer van de afgelopen dagen bijvoorbeeld, dan kun je even in de airco van de bus zitten. Even jezelf uitschakelen en dan weer door naar de volgende klant. Ook vind ik het fijn dat ik dan even tot mezelf kan komen.

  Naast klantcontact heb ik ook regelmatig contact met mijn collega’s. Dit is natuurlijk omdat ik nog niet zo lang alleen loop dus als ik iets tegenkom wat ik niet zeker weet dan ga ik foto’s maken en stuur ik die naar collega’s, of ik bel. Ik kan dan ook een assistentie bon aanmaken in het systeem waardoor een collega op het adres langs komt en mij helpt. Ook komt het wel eens voor dat we met zijn allen dichtbij elkaar in de buurt zitten en dan zoeken we een parkeerplaats op en gaan we samen even gezellig koffiedrinken. Dit soort momenten vind ik erg leuk.

  Wat is er zo leuk aan mijn werk?

  Voornamelijk de afwisseling maakt het werk leuk, maar ook het klantencontact, de uitdaging en zelfstandigheid. Je bent zelfstandig op pad, je krijgt je eigen bonnen en moet je eigen planning doen. Als je onderdelen niet hebt moet je ze zelf gaan bestellen. Je moet zelf je afspraken inplannen met de klant wanneer je dan weer terugkomt om het onderdeel te vervangen. Ook zijn de collega’s hier heel erg leuk. Op het moment dat ik een vraag heb kan ik hem stellen. Ik word altijd geholpen. Ik kan altijd mensen bellen. Uiteindelijk is geen dag hetzelfde.  

  Ambities en toekomst

  Ik wil nu eerst het onderhoud goed onder de knie hebben en uiteindelijk wil ik graag de storingsdienst in. Dat is ook de reden waarom ik dit werk ben gaan doen. Wanneer het kan en mag wil ik wel blijven doorleren. Als ik extra cursussen kan krijgen zal ik die met beide handen aanpakken. Het motiveert mij en ik blijf graag de uitdaging zoeken. Maar alles op zijn tijd, want voordat ik alles onder de knie heb wat ik nu aan het leren ben zijn we al wel een aantal jaartjes verder.

  Etmaal

  Het bevalt mij goed bij Etmaal. Ik heb jaren via uitzendbureaus gewerkt, maar ik heb nog nooit zo’n meelevend detacheringsbureau gehad. Ik heb van andere bureaus nooit mensen gezien of gesproken. Rob komt daarentegen regelmatig langs voor een werkplekbezoek. Hij vraagt dan ook hoe het met mij gaat. Daarnaast appen we regelmatig, waarbij hij ook vragen stelt of hij iets voor mij kan doen of, of ik ergens tegenaan loop. Echt super!

  Detachering via Etmaal Technici

  Wij bij Etmaal Technici detacheren onze collega’s bij verschillende opdrachtgevers binnen verschillende branches, maar wat is detachering eigenlijk? En welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? Wij leggen het je graag uit!

  Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij, ook wel de opdrachtgever genoemd. Als medewerker kom je in dienst bij het detacheringsbureau. Onze opdrachtgevers maken om verschillende redenen gebruik van gedetacheerde medewerkers zoals: vervanging vanwege ziekte, het uitvoeren van projectmatige werkzaamheden of vanwege krapte op de arbeidsmarkt.

  Detachering via Etmaal Technici houdt in dat jouw kennis en ervaring centraal staat. Samen met een ervaren consultant onderzoeken we waar jouw ambitie ligt en hoe wij die gezamenlijk kunnen realiseren. Wij bij Etmaal Technici gaan voor de perfecte match, je wordt immers onze collega!

  Wil jij ook werken bij één van deze werkgevers?

  Ondergrondse infratechniek Energietechniek Installatietechniek
  Copyright 2024 Etmaal Almelo