Etmaal Technici
0546 - 853 133verbinden met Mijn Etmaal

5 tips om uitstelgedrag aan te pakken

    Uitstelgedrag. Het is een term die menigeen kent en herkent, maar wist je dat uitstelgedrag uitermate slecht is voor je gezondheid?

    We spreken over uitstelgedrag als jij jezelf hebt voorgenomen om bepaald(e) werk of taken niet te doen en je daar vervolgens slecht over voelt. Je zal misschien de ernst van uitstelgedrag niet inzien, maar de gevolgen zijn niet mals. Je raakt er gespannen en gestrest van. Je gaat piekeren, maakt je zorgen en voelt je opgelaten en minder trots op jezelf. Dit alles maakt je vermoeid en is slecht voor het immuunsysteem, waardoor je weerstand omlaaggaat. Ook voor je omgeving heeft dit invloed. Het is bewezen dat andere mensen, zoals je collega’s, je door je uitstelgedrag als minder professioneel en minder krachtig beschouwen.

    Uitstelgedrag is dus slecht voor je ontwikkeling, welzijn en welvaart. Het maken van vorderingen, in belangrijk werk, is één van de dingen die een persoon juist een boost geeft. Maar hoe pak je nou je uitstelgedrag aan? Hieronder een paar oorzaken en tips:

    1. Stop met het streven naar perfectie
    2. Uitstelgedrag door gebrek aan korte termijn doelen
    3. Krijg inzicht in je gedrag
    4. Uitstelgedrag door gebrek aan overzicht
    5. Uitstelgedrag door gebrek aan motivatie/ concentratie

    1. Stop met het streven naar perfectie

    Perfectionisme is een goede eigenschap, maar je kan jezelf er ook makkelijk mee in de vingers snijden. Een perfectionist heeft vaak zelf niet door dat hij of zij uitstelgedrag vertoond. Alles wat gedaan moet worden wordt overdacht en geanalyseerd. Doordat alles perfect moet, ben je veel meer tijd kwijt aan je taken. Hierdoor worden de taken groter, groeit de tegenzin om het te doen en blijf je het dus uitstellen.

    Het kan ook zijn dat je tijdens je lange voorbereiding al je tijd en energie al verloren bent, waardoor je later in tijdsnood komt. Een perfectionist wil geen fouten maken en alles top voor elkaar hebben. Hij/zij zal dus ook niet snel tevreden zijn met een eerste resultaat. Het is belangrijk dat je onthoudt dat het er niet om gaat dat je een opdracht perfect doet, het gaat erom dat je het doet.

    2. Uitstelgedrag door gebrek aan korte termijn doelen

    Heb je voornamelijk grote opdrachten die je moet doen? Zijn de opdrachten meestal te groot om ze in één keer af te ronden? Kijk dan of je de opdrachten kleiner kan maken. Vooral als je productiviteit op dat moment niet zo hoog is, is het een stuk makkelijker om een begin te maken met een kleine opdracht dan met een grote. Splits je werk dus op in delen. Door korte termijn doelen te stellen bereik je in kleine stappen makkelijker lange termijn doelen.

    3. Krijg inzicht in je gedrag

    Antwoord jij ook vaak “druk, druk, druk” op de vraag hoe het met je gaat. Dit is een typisch voorbeeld van uitstelgedrag, druk doen is namelijk een keuze. Je hebt spanning, omdat je overal tegelijk mee bezig bent. Het lijkt productief om overal een vinger in de pap te hebben en op alle fronten actief te zijn, maar dit zorgt er juist voor dat je sneller overstelt raakt. Wij zijn zuinig op onze energie en kiezen er daarom voor om alleen de makkelijke opdrachten te doen. Een complexe opdracht waarbij we meer breinvermogen nodig hebben laten we liggen. Dit zorgt voor onrust en daarom zijn we zo “druk, druk, druk”. Breng je zaken op orde en als je echt zo druk bent als je zegt dan moet je misschien wat taken schrappen.

    4. Uitstelgedrag door gebrek aan overzicht

    Vaak raken mensen op twee manieren hun overzicht kwijt: ze zeggen overal ja op, waardoor ze op een gegeven moment bergen met werk moeten verzetten én/of ze werken in een ongeorganiseerde en rommelige omgeving, waardoor ze niet productief zijn.

    Zorg ervoor dat je helder hebt wat je wilt/gaat doen, want als er onduidelijkheid of verwarring is heb je vaak de neiging om helemaal niks te doen. Stel prioriteiten, vraag jezelf af wat het belangrijkst is of wat als eerst gedaan moet worden en ga daar dan mee bezig. Werk je taken één voor één af en doe niet alles tegelijk. Als je je focust op één taak tegelijk zorgt dat ervoor dat je het sneller afwerkt dan als je je focus verdeelt over verschillende taken. Zeg “nee” tegen de dingen die te veel worden en/of schrap de rest wat geen urgentie heeft.

    Sommige mensen zijn niet productief in een rommelige omgeving. Weet jij of dit voor jou ook geldt? Zorg er dan voor als je aan het werk gaat dat je omgeving georganiseerd en netjes is. Heb jij hier geen moeite mee? Dan hoef je echt niet eerst alles perfect te organiseren, productief zijn kan ook in de chaos.

    5. Uitstelgedrag door gebrek aan motivatie/ concentratie

    Heb je weinig motivatie en concentratie en is het te veel om de opdracht in één keer af te ronden? Begin dan met het hoognodige en stop wanneer je de details gaat uitwerken of maak een begin en neem daarna een korte pauze. Ga weer verder als je meer concentratie hebt. Je kan er ook voor kiezen om eerst een paar simpele klusjes te doen. Je komt hierdoor vanzelf in de flow, waarna je vervolgens door kan met een moeilijkere opdracht. Zie je nou tegen een groot project op? Maalt het in je hoofd dat je er echt mee bezig moet? Begin dan met dit project en niet met iets kleins. Wanneer je er een begin mee maakt zal je merken dat het piekeren ook minder wordt.

    Heb je nou totaal geen concentratie of motivatie? Ga dan niet van jezelf eisen dat je alles vandaag af moet hebben. Ga even een uur luieren of zelfs een hele dag, zodat je er de volgende dag weer tegenaan kan. Luieren en ontspannen doen een mens soms wonderen. Ben jij degene die hiermee juist de mist in gaat? Je kan het ook omdraaien: stel een realistische deadline en ga pas luieren als je je taken hebt afgerond.

    Tot slot

    Uitstelgedrag kun je dus maar beter vermijden. Pak je taken één voor één aan en zorg dat je goed georganiseerd bent. Weet welke taken urgentie hebben en welke niet. Ben je superdruk voor je gevoel, kijk wat ervoor zorgt dat je zo overstelpt raakt. En taken hoeven niet perfect hè, als ze maar gebeuren. Heb je hier trouwens een dagje geen puf in? Ga dan lekker luieren, dat heeft een mens ook nodig. (Als je je tijdens het luieren maar niet schuldig voelt, want dan kost het weer energie.)! Het afronden van taken geeft je een boost dus stel voor jezelf korte termijn doelen op en kom erachter hoe dit voor jou positief kan uitwerken.

    Succes!

    Heb jij ook last van uitstelgedrag?

    Het klinkt makkelijk om het aan te pakken, maar dat is het lang niet altijd. Erken dat je er last van hebt en probeer met deze tips je uitstelgedrag te verminderen. Lukt het niet en is je uitstelgedrag dermate ernstig dat het je dagelijkse leven beïnvloedt? Schakel dan professionele hulp in.

    Wil jij ook werken bij één van deze werkgevers?

    Ondergrondse infratechniek Energietechniek Installatietechniek
    Copyright 2024 Etmaal Almelo