0546 - 853 133Mijn Etmaal

Telecom

Waar komt het woord Telecom(municatie) vandaan?

‘’ Het is een samenstelling uit het Griekse tèle = ver en het Latijnse communicare = mededelen’’. Het woord telecom betekent het overbrengen van informatie van de ene plek naar een andere, zonder dat iets of iemand zich fysiek verplaatst. Maar hoe verplaatst deze informatie zich dan van de ene naar de andere plek?

 • Dit kan door middel van databekabeling;
 • Of door middel van draadloze communicatienetwerken.

Er zijn een aantal vormen van draadloze communicatie; er zijn verschillende toepassingen ontwikkeld om informatie door de lucht van het ene naar het andere apparaat te verzenden. Ze gebruiken elektromagnetische velden van verschillende frequenties. Maar hoe zijn deze frequentiegebieden dan te onderscheiden?

We kunnen telecom infra indelen in een drietal productgroepen:

 1. Glasvezelnetwerk
 2. Coaxnetwerk
 3. Mobiele netwerken (zendmasten en antennes)

Glasvezelnetwerk (Fiber To The Home (FTTH))

Wat is nou een glasvezel? Een glasvezel, ook wel een fiber, is een flinterdunne vezel gemaakt van een soort glas. Glasvezelkabels verzenden data door middel van licht.

Ter illustratie: Als je een lamp op een glasvezelkabel zet, komt het licht er aan de andere kant uit. Als je deze lamp razendsnel aan en uit doet, dan ontstaat er een patroon, hierdoor kun je data verzenden.

Waar kun je glasvezel voor inzetten? Door het inzetten van een glasvezelnetwerk is het mogelijk om de capaciteit en snelheid van radio, tv-signalen, internet en telefonie sterk te verbeteren.

Belangrijke begrippen:

– FTTH: Fiber To The Home

– FttX: Fiber to the X -> dit is een generieke term voor elke aansluiting die gebaseerd is op glasvezel en dat toegepast wordt om bestaande koperen en coaxiale kabels

– FTTB: Fiber to the building

– FTTO: Fiber to the office

Coax netwerk

Coax zorgt via de kabel voor het overdragen van beeld en geluid. Kort gezegd: een televisie kabel is over het algemeen een COAX kabel. Het coax kabelnetwerk ligt door bijna heel Nederland, hiermee wordt televisie, radio, bellen en internet aangeboden. In Nederland is er op een coaxkabel per gebied maar een aanbieder actief.

Mobiele netwerk (4G -> 5G): Hoe werkt nou een mobiel netwerk op je telefoon?

Als jij verbonden wil zijn met een mobiel netwerk, dan heb je een simkaart in je telefoon van jouw provider nodig. Deze maakt het mogelijk internet uit de lucht te halen. Dit gaat via zendmasten en antennes (3G/4G en straks 5G). Het signaal tussen de zendmast en de mobiele telefoon gaat door de lucht via radiogolven, die bestaan uit een elektromagnetisch veld.

Frequenties:

Draadloze communicatie maakt gebruik van frequenties. Er zijn door de overheid drie frequentiebanden aangewezen voor 5G:

– 700MHz band

– 350 GHz band

– 26 GHz band

Daarnaast wordt er ook nog gebruik gemaakt van het kopernetwerk.

Hoeveel mobiele netwerk providers zijn er in Nederland en welke?

In Nederland zijn er vier mobiele netwerk providers, te noemen: KPN, Vodafone, Tele2 en T-mobile. Uiteraard zijn er meer providers, maar die leveren via het netwerk van één van deze vier providers.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

4G staat voor ‘’vierde generatie mobiele netwerken’’ en 5G staat voor, logischerwijs,  ‘’vijfde generatie mobiele netwerken’’. Het belangrijkste verschil is de extreem hoge snelheid, maar 5G kent ook andere kenmerken t.o.v. 4G:

 • Kan meer data versturen
 • Is stabieler
 • Minder belastend voor de accu van jouw apparaat

Uit welke vormen bestaat een telecommunicatienetwerk?

 • Telefoon
 • Radio
 • Televisie
 • Internet

Omdat iedereen steeds meer gebruik maakt van draadloze communicatie, te weten: radio, mobiele telefoons, draadloze computernetwerken, babyfoons en steeds meer apparatuur onderling met elkaar verbonden zijn.

Bellen:

 • VoIP: Voice-over-Internet-Protocol

Dit maakt het mogelijk dat men kan bellen via het internet. Hierdoor is niet langer een analoge of digitale telefoonlijn (ISDN) nodig.

Etmaal biedt jou de kans om jezelf te ontdekken en te ontwikkelen in het vakgebied Telecom! Heb je niet de nodige diploma’s maar ben je toch benieuwd of de technische sector iets voor jou is?

Wellicht kunnen wij wat voor jou beteken? Neem contact met ons op!

Wij werken voor

Aan het woord

Infratechniek Energietechniek Telecom Installatietechniek
Copyright 2022 Etmaal Almelo